Menu




Robota zāles pļāvēja – izdalītāja koncepcija

Ziņas 13.10.2020   

Robota zāles pļāvēja – izdalītāja koncepcija

Lely Exos esot pirmā konceptmašīna, kas autonomi pļauj un savāc svaigu zāli, bet pēc tam pati to izdala dzīvniekiem.

Intensīvās piena lopkopības apstākļos govis parasti visu gadu atrodas fermās, kur tiek barotas ar pilnvērtīgu barības maisījumu devu, kas nesatur svaigu zāli. Lely ir izstrādājis autonomu mašīnu, kas var pļaut, savākt un izdalīt zāli dzīvniekiem jebkurā diennakts laikā. Pagaidām nav atklātas visas tehniskās detaļas, taču ir publiskots, ka elektriskais konceptauto ne tikai uzrauga devā esošās svaigās zāles daudzumu, bet arī dokumentē ganību datus.
Pēc ražotāja domām, svaigas zāles automatizēta barošana ganību sezonā ļauj ievērojami ietaupīt. Konceptmašīna tika testēta kādā piena fermā, kur pusi no sulīgas barības pieprasījuma veidoja svaiga zāle visā veģetācijas periodā – no agra pavasara līdz vēlam rudenim.



"Svaigas zāles uzturvērtība ir par 10 – 20% labāka nekā zāles skābbarībai, jo ražas novākšanas, uzglabāšanas un barošanas laikā nav būtisku zaudējumu," stāsta Korelians Bloklands, Lely inovāciju vadītājs.

Pirmie Exos prototipi, kas savienoti ar Lely Vector automātisko lopbarības piestumšanas sistēmu, jau darbojas izmēģinājumu saimniecībās. Testu mērķis ir savākt pēc iespējas vairāk informācijas par svaigas zāles robotizētu novākšanu un izbarošanu.

Lely plāno nākamajos gados pilnveidot šo koncepciju. Pagaidām nav zināms, cik šāda mašīna maksās un kad tā nonāks sērijveida ražošanā.





Jūs varētu interesēt arī


Ziņas

Pilnveidots Kuhn Optimer

Pilnveidots Kuhn Optimer

Jaunā Kuhn Optimer disku kultivatora 12,5 m versija izstrādā...

Ziņas

Avant e-sērijas elektriskie iekrāvēji

Avant e-sērijas elektriskie iekrāvēji

Avant e-sērijas trešās paaudzes elektriskie iekrāvēji ir apr...

Ziņas

Akmeņu savākšanas iekārta Stoneless

Akmeņu savākšanas iekārta Stoneless

Kvadraciklam vai minitraktoram piekabināms akmeņu savācējs S...