Menu




Baļķu kvalitātes uzlabošanas iespējas mežizstrādē

Ziņas 31.01.2020   

Baļķu kvalitātes uzlabošanas iespējas mežizstrādē


Rūpējoties par kvalitatīvāku kokmateriālu sagatavošanu, AS Latvijas valsts meži sadarbībā ar mežzinātnes institūtu Silava veica pētījumu par dažāda tipa harvestera veltņu iespiedumu dziļumu sagatavotajos baļķos un par šo veltņu ietekmi uz darba efektivitāti.

Tajā tika salīdzināti ikdienā plaši izmantotie tērauda ārējie veltņi ar 14 mm radzēm jeb standarta veltņi, un Moipu Flex Standard (turpmāk tekstā Moipu) ārējie veltņi ar kustīgām saķeres plāksnēm, kuras balstās uz gumijas pamatnes. Apkopojot rezultātus, tika secināts, ka galvenajā cirtē 75% no visiem veltņu radžu iespiedumiem baļķos ar Moipu veltņiem ir līdz 5 mm, bet ar standarta veltņiem līdz 7 mm dziļi. Savukārt kopšanas cirtē šie rādītāji attiecīgi ir 7 un 8 mm. Tas liecina, ka strādājot ar Moipu veltņiem iespējams samazināt radžu iespiedumu dziļumu baļķos. Seklāki radžu iespiedumi atstāj mazāku negatīvo ietekmi uz zāģmateriālu un citu no baļķiem ražoto produktu kvalitāti. Tomēr joprojām aktuāls jautājums ir par harvestera darba galvas iekšējiem veltņiem, kuru konstrukcija ir līdzīga standarta tērauda veltņiem. Iekšējo veltņu iespiedumi 26% gadījumu bija dziļāki nekā Moipu un par 13% dziļāki nekā standarta ārējo veltņu radītie iespiedumi. Tas mazina Moipu veltņu pozitīvo ietekmi uz gala produktu un norāda veltņu konstrukcijas izstrādes inženieriem aktuālo darbības virzienu, kurā nepieciešami jauni uzlabojumi.

 

 

Papildus iespiedumu dziļumam, pētījumā tika pievērsta uzmanība veltņu ietekmei uz darba efektivitāti un izmaksām. Moipu veltņu iegādes cena, salīdzinot ar standarta veltņiem ir lielāka un darbības mūžs īsāks. Tas galvenajā cirtē izmaksas palielina par 0,01 EUR uz m³. Tomēr Moipu veltņiem ir labāka stumbra saķere, kuras rezultātā darba ražīgums motorstundā palielinās par 1% un degvielas patēriņš uz saražoto kokmateriālu m³ samazinās par 2,6%, salīdzinot ar standarta veltņiem, samazinot izmaksas uz saražoto kokmateriālu par 0,06 EUR uz m³. Tādējādi kopējais izmaksu samazinājums, strādājot ar Moipu veltņiem ir 0,05 EUR uz m³.

Šīs pētījums pierādīja, ka strādājot ar Moipu veltņiem tiek radīti seklāki iespiedumi baļķos un var samazināt kokmateriālu sagatavošanas vidējās izmaksas par 0,5%. Tomēr joprojām pastāv izaicinājums inženieriem attiecībā uz iekšējo padeves veltņu saudzīgākas konstrukcijas izstrādi. Savukārt praktiķiem svarīgākais uzdevums ir regulāri pārbaudīt un noregulēt hidraulikas spiedienu uz veltņiem tā, lai tas atbilstu harvestera ražotāja norādījumiem un neradītu pārmērīgus iespiedumus, strādājot gan ar Moipu, gan standarta veltņiem. Tas atstās mazāku negatīvo ietekmi uz baļķu tālākā pārstrādē ražoto produktu kvalitāti.

 





gallery image
gallery image

Jūs varētu interesēt arī


Ziņas

Autonomā Krone un Lemken koncepta pilnveidojumi

Autonomā Krone un Lemken koncepta pilnveidojumi

Krone un Lemken kopīgi izstrādātajam autonomajam transportlī...

Ziņas

Fliegl prezentē SZS 300 BL Ultra puspiekabi ķīpu transportēšanai

Fliegl prezentē SZS 300 BL Ultra puspiekabi ķīpu transportēšanai

Fliegl Agrartechnik GmbH prezentē savu jaunāko produktu – SZ...

Ziņas

Vairāk jaudas New Holland T8 modeļiem

Vairāk jaudas New Holland T8 modeļiem

Uzņēmums New Holland pilnveidojis savu T8 Genesis traktoru 2...