Menu




Stihl mežstrādnieku aizsargķiveres Function Basic un Advance X-Vent

Testi 21.10.2020   

Stihl mežstrādnieku aizsargķiveres Function Basic un Advance X-Vent


Tas ir pašsaprotami, ka aizsargķivere – tāpat kā sejsargs un austiņas – ir obligāts drošības aprīkojums, veicot meža darbus ar motorzāģi. Piemēram, tāds ražotājs kā Stihl piedāvā ķiveres visai plašā diapazonā: ja modeli Function Basic var iegadāties par 42 eiro, tad svaigākais jaunums Advance X-Vent maksā jau gandrīz 109 eiro. Profi mēģināja noskaidrot, cik labi ir pasargāta galva ar katru no šīm ķiverēm.

Stihl savu aizsargķiveri Function Basic raksturo kā iesācēju modeli, kas ir viegls un aprīkots ar lielu neilona šķiedras sejsargu, savukārt modelis Advance X-Vent tiek piedāvāts kā inovatīvs, kombinēts galvas aizsardzības aprīkojums ar optimālu svara sadalījumu.

Aizsargķiveres Function Basic korpuss ir izgatavots no augsta blīvuma polietilēna (HDPE). Savukārt Advance X-Vent materiāls ir akrilnitrila-butadiēna stirols (ABS) – polimērs, kas ir ne tikai vieglāks, bet arī dārgāks.


Šajos attēlos var nepārprotami pamanīt abu aizsargķiveru atšķirības redzamības lauka un gaismas caurlaidības ziņā. Taču Advance X-Vent metāla sejsargs (augšējā attēlā) varēja būt garāks un ar blīvāku režģi.

Kalpošanas ilguma ziņā gan nekādas atšķirības starp abām aizsargķiverēm nepastāv. Tā kā tās abas ir izgatavotas no termoplastiskas (nevis termoreaktīvas) plastmasas – tās ir lietojamas četrus gadus, skaitot no izgatavošanas datuma, kas norādīts uz ķiverēm.

Kas attiecas uz svaru, jāpiemin, ka, kombinētā ķivere Function Basic kopā ar sejsargu un austiņām sver aptuveni 730 g, bet Advance X-Vent masa, neskatoties uz tās vieglāko korpusa materiālu, ir 825 g. Acīmredzot to var izskaidrot ar smagāku sejsarga un austiņu daļu.

Function Basic lielāko kritiku izpelnījās redzamības lauka ziņā. Skata leņķis ir ierobežots ne tikai uz sāniem, bet jo īpaši uz augšu. Turklāt, kaut arī neilona sejsarga pinums ir smalks, tā gaismas caurlaidība ir tikai 55%. Salīdzinājumā ar to Advance X-Vent sejsarga režģis, kas izgatavots no atspertērauda, ir vienkārši pasakains – tā gaismas caurlaidība ir 75 līdz 80%! Tomēr pat sejsarga elastīgais blīvējums pie ķiveres naga nespēj novērst, ka caur salīdzinoši lielajām aizsargrežģa atverēm netraucēti iekļūst smalkas zāģskaidas. Slavējami, ka saskaņā ar Stihl apgalvoto jau tiek veikts darbs pie tā, lai īstenotu mūsu vēlmi par iespēju piemontēt pie ķiveres profesionālās aizsargbrilles bez aiz ausīm kabināma stiprinājuma.

Ķiverei Advance X-Vent varētu būt lielāks izgriezums, lai atvieglotu austiņu atvēršanu un aizvēršanu. Arī to piespiešanas spēks nav regulējams.

Par dzirdes aizsardzību: šajā ziņā vissvarīgākais rādītājs ir tā dēvētais SNR (Single Number Rating) – vidējais aizsargfaktors visām frekvencēm. Tas raksturo skaņas līmeņa samazinājumu un tiek izteikts dB(A). Saskaņā ar Stihl sniegto informāciju, ķiveres Function Basic austiņām SNR ir 24 dB(A). Savukārt Advance X-Vent ir norādīts pat 29 dB(A) – lieliski!

Taču testētājam problēmas sagādāja austiņu uzlikšana un noņemšana, jo šo darbību laikā tās atdūrās pret ķiveres korpusu. Turklāt Stihl ir atteicies no iespējas individuāli pieregulēt austiņu piespiešanas spēku, jo šādā gadījumā mainītos skaņas izolācijas rādītāji.

Iekšpuse atšķiras galvenokārt izmēra regulēšanas ziņā: Function Basic ir tikai parasta Pin-Lock fiksācija (kreisajā malā), turpretī Advance X-Vent ir paredzēta regulēšana ar vienu roku, izmantojot grozāmu ritentiņu.

Ļoti labi izdevusies ir Advance X-Vent izmēra regulēšana, kam tiek izmantots grozāms ritentiņš. Piemēram, ja valkātājs darba gaitā sāk svīst, ķiveri ir iespējams ērti pieregulēt vienā paņēmienā. Lētākā modeļa Function Basic vienkāršā Pin-Lock fiksācija no šī viedokļa, protams, ir uzskatāma par trūkumu. Taču iekšējās apdares ziņā starp abām ķiverēm (diemžēl) nekādas īpaši lielās atšķirības nepastāv. Abām ir plāna, maināma sviedru lente, kas iestrādāta tikai priekšpusē, pieres zonā.

Ja runa ir par svīšanu, jāpiemin, ka modelim Function Basic korpusa augšdaļā ir sešas palielas ventilācijas atveres. Turpretī Advance X-Vent ventilāciju nodrošina liels skaits nelielu atveru, kas izvietotas gan priekšpusē, gan sānos, gan šķērsām pāri pakauša daļai. Tās mierīgi var nenoslēgt arī lietus laikā. Tomēr sasalušas, smalkas sniega daļiņas, veicot mežistrādes darbus ziemā, gan pamanās piekļūt galvai pat caur vismazāko ķiveres spraudziņu…



Kopsavilkums

Par 42 eiro iegādājoties Stihl ražoto ķiveri Function Basic, var tikt pie galvas aizsardzības komplekta hobiju aktivitātēm. Šajā modelī iepatikās valkāšanas komforts, un arī aizsardzība pret troksni bija laba. Tomēr neilona šķiedras sejsarga ierobežotais redzamības lauks mežizstrādes darbiem nav īpaši piemērots. Šajā ziņā modelim Advance X-Vent par 109 eiro ir savas priekšrocības: gan redzamības lauks, gan gaismas caurlaidība, ko nodrošina no atspertērauda izgatavotais sejsargs, patiešām pārliecināja, kaut arī tā režģis šķita nedaudz par rupju. Tomēr tiem, kuri diendienā valkā aizsargķiveri ar iekšpusē iestrādātiem sejsarga un austiņu stiprinājumiem (ko papildina iespēja individuāli noregulēt piespiešanas spēku), pierast pie Advance X-Vent būs grūti. Kaut vai tādēļ vien, ka ķiveres iekšpusē (pagaidām) pietrūkst integrētu aizsargbriļļu, kā arī komfortabla polsterējuma un ventilācijas atveres ir pakļautas aizsērēšanas riskam, taču vienlaikus nav noslēdzamas gadījumā, ja tas ir nepieciešams (piemēram, lai pasargātu galvu no sniega).

 



 





Jūs varētu interesēt arī


Testi

PROFI TESTS: Ford F-150 Raptor

PROFI TESTS: Ford F-150 Raptor

Motors no superauto un citi tehnoloģiski stiķi padara amerik...

Testi

Pikapa Ford F-150 tests

Pikapa Ford F-150 tests

Amerikāņu pikapu zvaigzne piestāj Latvijā. Šķiet, ka uz pali...

Testi

PROFI TESTS: 50 ZS traktoru salīdzinājums

PROFI TESTS: 50 ZS traktoru salīdzinājums

Šajā profi lielajā testā salīdzināti seši 50 ZS klases trakt...