Menu




INTERVIJA AR KOKRŪPNIEKU – SIA Skultes kokosta un SIA Kilbe

Ziņas 04.12.2020   

INTERVIJA AR KOKRŪPNIEKU – SIA Skultes kokosta un SIA Kilbe


Kokapstrādes un meža tehnikas ražotājs Albach Maschinenbau AG specializējies īpaši jaudīgu šķeldotāju konstruēšanā un ražošanā. Šā vācu uzņēmuma pašgājējtraktoru Diamant 2000 jau sešus gadus izmanto arī Latvijas kokrūpnieki. Lūk uzņēmēja Mārtiņa Ķeviņa pirmie iespaidi par jaunāko Latvijā piegādāto industriālo šķeldotāju, kā arī viņa pieredze Skultes kokostas tehnikas parka veidošanā.

SIA Skultes kokosta un SIA Kilbe valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Ķeviņš stāsta par speciālo tehniku, kas tiek izmantota abos ar koku industriju saistītajos uzņēmumos, un dalās ar pieredzi šā specifiskā tehnikas parka veidošanā.

– Savulaik mans tēvs strādāja uzņēmumā Silava un nodarbojās tieši ar mazlikvīdo koksni, tajā skaitā šķeldu. Vēl padomju laikos no zviedru uzņēmuma Bruks tika iegādāts pirmais šķeldotājs Latvijā. 1991. gadā tēvs dibināja uzņēmumu Kilbe un izpirka šo šķeldotāju. Uzņēmums pakāpeniski attīstījās, un pēc kādiem septiņiem gadiem tika sākts kurināmās šķeldas eksports uz Zviedriju.

Šis pirmais Bruks šķeldotājs bija uz forvardera bāzes – svarīgs priekšnoteikums bija salīdzinoši maza masa un laba caurgājība, jo pārstrādājamie koksnes atlikumi bieži vien bija ļoti grūti piebraucamās vietās. Ar laiku tika iegādāts vēl viens šāda tipa Bruks šķeldotājs.

Taču ar laiku šķeldošanas tehnoloģija Latvijā ir mainījusies. AS Latvijas valsts meži (LVM) daudzviet ir izbūvējusi labus piebraucamos ceļus, un ar dārgo šķeldošanas tehniku vairs nav nepieciešams braukāt pa meža biezokņiem. Toties ir labi, ja šķeldotājs pats ir gana mobils un var operatīvi pārvietoties uz dažādām darba vietām. Tādēļ, domājot par jauna šķeldotāja iegādi, tika izskatīti vairāki iespējamie varianti. No iepriekšējās tehnoloģijas nolēmām atteikties. Izšķīrāmies par labu jaudīgam pašgājējam Albach Diamant 2000. Mūsu sadarbības partnerim uzņēmumam PATA jau bija gana pozitīva pieredze Latvijas apstākļos ar šā ražotāja šķeldotājiem vairāku gadu garumā. Tā ka nebija jāpērk kaķis maisā. Šogad marta vidū saņēmām savu pirms gada pasūtīto mašīnu, un nu jau ar to ir sastrādāti ap 50 tūkstoši kubikmetru šķeldas. Mašīna tiešām ir iespaidīga – pa šoseju var braukt ar ātrumu 70 km/h. Izcila mobilitāte, nav nepieciešams treileris.

Vācijas uzņēmums Albach Maschinenbau dibināts 2006. gadā un pa šo laiku saražojis vairāk nekā 450 šķeldotāju. Katram pasūtītājam ir plašas iespējas mainīt specifikāciju un modulēt šķeldotāju atbilstīgi savai darbības sfērai. Klients var izvēlēties dzinēja jaudu, šķeldas pūšanas apjomu, hidrauliski vadāmu papildu aprīkojumu un citus parametrus. Mūsu izraudzītajam pašgājēja modelim, piemēram, ir Volvo Penta dzinējs ar 770 ZS jaudu un Bosch Rexroth hidraulikas sistēma. Biju pats aizbraucis uz Albach Maschinenbau AG rūpnīcu Bavārijā un iepazinos ar ražošanas procesu. Man nostiprinājās pārliecība par izraudzītās iekārtas kvalitāti un ražotāja izvēlētajiem izejmateriāliem, kas nodrošinās iegādātās tehnikas ilgtspējīgu kalpošanu.

Vēl viens ļoti svarīgs aspekts ir serviss – lai tas būtu viegli pieejams un profesionāls. Albach Maschinenbau AG Latvijas pārstāvja SIA Traktoriem serviss profesionāli nodarbojas ar speciālās industriālas tehnikas remontu, kur nepieciešamas labas hidraulisko sistēmu, elektroinstalācijas, kā arī vadības iekārtu uzturēšanas specifiskās zināšanas un iemaņas. Mums ir izveidojusies ļoti personīga un pozitīva sadarbība.

Mums ir arī savas darbnīcas, kuras līdz šim gana intensīvi izmantojām, taču beidzamajā laikā sākam no tām atteikties, jo izmaksas ir pārāk augstas. Tehnika kļūst arvien sarežģītāka, nepieciešamas dārgas iekārtas tās apkopšanai un remontam. Tādēļ tagad jau kļūst izdevīgāk izmantot oficiālo dīleru servisa pakalpojumus.

Operatoru apmācības darbam ar jauno šķeldotāju notika pie mums uz vietas. Divi operatori mācījās trīs dienas.

Mūsu šķeldošanas uzņēmuma galvenais klients ir LVM, ar kuru sadarbojamies jau desmit gadus. Savulaik arī eksportējām šķeldu, bet nu jau vairākus gadus sniedzam tikai pakalpojumu – šķeldas tirgū vairs nepiedalāmies. Varam klientam sniegt pilnu pakalpojumu kompleksu (zaru izvešana, šķeldošana, transports) kopā ar saviem partneriem.

Uzņēmumā ir vēl viens citādas konstrukcijas šķeldotājs – vācu ražotāja Doppstadt āmurtipa šķeldotājs, kas paredzēts kokapstrādes uzņēmumu pārpalikumu pārstrādei. Tas ir pie kravas auto piekabināms modelis.

Skultes kokostu 1996. gadā dibināja mans tēvs kopā ar partneriem. Kopš 2005. gada pakāpeniski pārņēmu vadību no tēva.

Saprotams, ostas darbam nepieciešama specializēta tehnika – pārsvarā dažādi iekrāvēji. Mums ir pieci dažādu modeļu un vecuma Volvo frontālie riteņiekrāvēji, sākot ar 2000. gada izlaidumu: viens L45, viens L60, viens L110 un divi L120. Ar šā ražotāja iekrāvējiem esam ļoti apmierināti – tie ir piemēroti mūsu ostas darba specifikai, un arī iegādes cena un uzturēšanas izmaksas ir labas.

Vēl ir divi Caterpillar 325 riteņiekrāvēji, kā arī šogad iegādāts uz CAT bāzes būvēts speciālais Multidocker iekrāvējs ar baļķu satvērēju CH 600. Arī par CAT iekrāvējiem varu teikt tikai to labāko – izcili atstrādāta tehnika. Ir vēl viens lielāks Multidocker iekrāvējs beramām kravām, kurš krauj kuģus. Liebherr 954 ceļamkrāns arī paredzēts kuģu kraušanai. Ostā neaizstājami ir arī Terberg termināla traktoriņi ar piekabēm kokmateriālu pievešanai.

PROFI LATVIJA NR.24 (7/2020)

 





gallery image
gallery image

Jūs varētu interesēt arī


Ziņas

Autonomā Krone un Lemken koncepta pilnveidojumi

Autonomā Krone un Lemken koncepta pilnveidojumi

Krone un Lemken kopīgi izstrādātajam autonomajam transportlī...

Ziņas

Fliegl prezentē SZS 300 BL Ultra puspiekabi ķīpu transportēšanai

Fliegl prezentē SZS 300 BL Ultra puspiekabi ķīpu transportēšanai

Fliegl Agrartechnik GmbH prezentē savu jaunāko produktu – SZ...

Ziņas

Vairāk jaudas New Holland T8 modeļiem

Vairāk jaudas New Holland T8 modeļiem

Uzņēmums New Holland pilnveidojis savu T8 Genesis traktoru 2...