Menu




INTERVIJA AR MEŽSAIMNIEKU – Metsa Forest Latvia

Intervija 29.09.2022   

INTERVIJA AR MEŽSAIMNIEKU – Metsa Forest Latvia

Prioritāte – ilgtspējīga meža apsaimniekošana

Metsa Forest Latvia ir viens no vadošajiem mežizstrādes un kokmateriālu tirdzniecības uzņēmumiem. Tā galvenais uzdevums ir apgādāt Somijas mātes uzņēmuma Metsä Group ražotnes ar augstas kvalitātes koksni. Taču uzņēmumā uzsver, ka tam ir svarīgi, lai mežos tiktu saglabāta bioloģiskā daudzveidība un tajos varētu arī atpūsties – līdzsvarotība mežu izmantošanā ir ilgtspējīgas mežsaimniecības pamatiezīme.

Metsa Forest Latvia SIA ir viens no vadošajiem mežizstrādes un apaļo kokmateriālu tirdzniecības uzņēmumiem, kas Latvijā darbojas kopš 1990. gada. Sākotnēji tika izveidots Latvijas – Somijas kopuzņēmums SIA Silva. No 2001. gada septembra uzņēmums kļuva par Metsäliitto koncerna pārstāvi Latvijā. Savukārt 2012. gada februārī Metsäliitto koncerns reorganizēja savu identitāti, lai turpinātu darbu kā vienota Metsä Group. Korporatīvās identitātes reorganizācijas rezultātā uzņēmuma nosaukums tika nomainīts uz Metsa Forest Latvia SIA. Tā pamatdarbības jomas ir mežizstrāde, meža atjaunošana, koksnes iepirkšana un koksnes tirdzniecība.

Metsä Group koncerna darbības jomas ir koksnes sagāde, kokzāģēšana, celulozes un papīra ražošana, higiēnas un mājsaimniecības preču ražošana no celulozes. Metsä Group apgrozījums 2021. gadā bija 6 miljardi eiro. Koncerns nodarbina 9500 darbiniekus 30 pasaules valstīs. Metsä Group koncerna attīstība sākās no Somijas meža īpašnieku kooperatīva, kas tika nodibināts Somijā 1934. gadā. Pašreiz kooperatīva biedri ir 100 000 Somijas meža īpašnieku.

Metsa Forest Latvia mežizstrādes darbu apjoms Latvijā 2021. gadā sasniedza apmēram 270 tūkstošus kubikmetru, eksportā realizēti 634 tūkstoši kubikmetru, bet vietējā tirgū 177 tūkstoši kubikmetru. Uzņēmums darbojas gandrīz visā valstī – Ziemeļkurzemē, Dienvidkurzemē, Zemgalē un Vidzemē, izņemot Latgales attālāko daļu. Darbība sadalīta 10 iecirkņos, bet kokmateriālu pārkraušana tālākai transportēšanai uz Somiju un Zviedriju notiek trīs ostās – Rīgā, Liepājā un Mērsragā. Uzņēmums sadarbojas ar privāto mežu īpašniekiem, kā arī iegādājas cirsmas izsolēs.

Metsa Forest Latvia SIA mežizstrādes vadītājs Eduards Eihenbaums stāsta par savu darbu.

- Uzņēmumā strādāju kopš 1998. gada un pašlaik manā pakļautībā ir deviņi mežizstrādes meistari. Ja pašos pirmsākumos mums bija pašiem sava mežizstrādes tehnika, tad nu jau vairākus gadus ir cits darbības modelis, proti, mežizstrādē izmantojam apakšuzņēmēju pakalpojumus. Piemēram, pašlaik mežizstrādē mums ir līgumi ar vairāk neka 30 uzņēmumiem, kuri nodrošina 16 harvesteru, 25 forvarderu un piecu zāģeru brigāžu pakalpojumus. Savukārt kokmateriālu transporta jomā sadarbojamies ar 14 apakšuzņēmējiem, kuri mūs nodrošina ar 22 kokvedējiem.

Manos darba pienākumos ietilpst uzņēmuma mežizstrādes procesa plānošana un kontrole, kā arī uzņēmuma atbilstības nodrošināšana starptautiskajām sertifikācijas sistēmu prasībām. Ilgtspējīga meža apsaimniekošana ir mūsu prioritāte. Jo īpaši tāpēc, ka strādājam citu meža īpašnieku mežos. Mums ir svarīga augsta darba kvalitāte un laba sadarbība ar klientiem. Darbojamies ievērojot FSC un PEFC standartu prasības, kā arī vides aizsardzības, darba drošības un kvalitātes prasības. Veicinot oglekļa piesaisti mežā, no kopējā cirsmu apjoma aptuveni 16% koksnes tiek iegūti no kopšanas cirtēm.

Šo mērķu realizēšanai mēs izmantojam piemērotu mežizstrādes tehniku, kokvedējautomašīnas un atbilstošas darba metodes. Piemēram, mežaudzēs ar īpaši zemas nestspējas augsni izmantojam kompaktus, salīdzinoši vieglus harvesteru un forvarderu modeļus ar kāpurķēdēm un purvainās augsnēs speciālo vieglo tehniku, lai atstātu pēc iespējas mazāku ietekmi uz mežu. Tāpat izmantojam kokvedējautomašīnas, kuras atbilst tikai jaunākajām emisiju prasībām. Lai mitrākos apstākļos pasargātu meža ceļus un kokvedēji varētu labāk pārvietoties, mums ir savas uzliekamas koka vairogu brauktuves, kuras var uzklāt 200 metru garumā.

Meža īpašniekiem piedāvājam augsnes sagatavošanas pakalpojumu izstrādātajās cirsmās. Tas nodrošina veiksmīgu meža atjaunošanu, atvieglo meža stādīšanu un samazina stādījumu kopšanai paredzētās izmaksas. Pērn sagatavojām ap 900 ha. Tāpat palīdzam meža īpašniekiem konsultējot par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu.

PROFI LATVIJA NR.31 (2022-4)





Jūs varētu interesēt arī


Intervija

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Dienvidkurzemes novada Nīcas pagasta SIA Otaņķu Dzirnavnieks...

Intervija

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Aizkraukles novada Bebru pagasta SIA Vecsiljāņi

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Aizkraukles novada Bebru pagasta SIA Vecsiljāņi

Vecsiljāņu pamatnodarbošanās ir piena lopkopība, taču ne maz...

Intervija

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Viļānu novada Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Viļānu novada Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale

AS Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale nodarbojas ar pie...