Menu




Claas daļēji elektriskais kombains un pilnībā elektriskais teleskopiskais iekrāvējs

Ziņas 21.12.2023   

Claas daļēji elektriskais kombains un pilnībā elektriskais teleskopiskais iekrāvējs

Claas ir izstrādājis un uz lauka testējis ražas novākšanas kombainu, kas aprīkots ar daļēji elektriskās piedziņas sistēmu. Sadarbībā ar Liebherr, tas ir arī izstrādājis 100% elektrisko teleskopisko iekrāvēju.

Daļēji elektriskā, jeb hibrīda koncepcija ļauj pašgājējmašīnām, kas aprīkotas ar 626 ZS (460 kW) dīzeļdzinēju, pielietot mazāk jaudīgu (apm. 536 ZS (400 kW)) dzinēju. Vēl viens ieguvums ir tas, ka mazākais dzinējs var darboties ar zemākiem apgriezieniem (1600), nevis parastajiem 1800 apgr./min.

Šo mazāk jaudīgo dīzeļdzinēju kompensē 40 kW elektromotors. Smagos apstākļos, piemēram, vietās ar augstu ražību, braucot kalnup vai iztukšojot graudu tvertni, tas nodrošina mehānisko piedziņu ar īslaicīgu elektriskās jaudas palielinājumu.

Aizstājot parasto maksimālo jaudu, ko nodrošina dīzeļdzinējs, elektriskais atbalsts ļauj pārvarēt maksimālās slodzes. Claas norāda, ka tas ļauj kombainam konsekventi darboties optimālā veiktspējas diapazonā. Tiek apgalvots, ka, izlīdzinot maksimālās slodzes, hibrīda koncepcija samazina degvielas patēriņu līdz pat 10%.

Vieglākos apstākļos, kad nav nepieciešama pilna dīzeļdzinēja jauda, ģenerators lieko jaudu pārvērš elektroenerģijā, kas tiek uzkrāta 3 kWh akumulatorā.

Daļēji elektriskā sistēma darbojas zemsprieguma diapazonā (<60 V), un tādēļ tai nav nepieciešami sarežģīti drošības pasākumi, kas saistīti ar augstāka sprieguma piedziņām. Claas saka, ka tas nozīmē, ka apkopi var veikt bez īpašas apmācības.

Jāpiebilst, ka šī joprojām ir sākuma koncepcija un testēšanas stadijā, un vēl nav zināms, vai sistēma nonāks sērijveida ražošanas stadijā.

Scorpion 732e

Taču zemākā jaudas klasē ir iespēja lauksaimniecības mašīnas darbināt 100% elektriski. Pierādījums tam ir izstādē Agritechnica 2023 demonstrētais elektriskais teleskopiskais iekrāvējs Scorpion 732e, kas ir tuvāk laišanai tirgū.

Kopīgi ar Liebherr izstrādātais ar akumulatoru darbināmais prototips tiek darbināts ar diviem neatkarīgiem 90 kW (121 ZS) elektromotoriem – viens piedzen riteņus, otrs – hidrauliku.

Šis iekrāvējs var pacelt 3,2 t līdz 7 m augstumā un tā maksimālais ātrums ir 30 km/h. Pēc ražotāja datiem 64 kWh akumulators nodrošina darbību līdz četrām stundām.

Scorpion 732e aprīkots ar 22kW iebūvēto lādētāju, un Claas paredz, ka akumulators tiks uzlādēts, izmantojot elektroenerģiju, kas saražota no lauku saimniecības saules enerģijas sistēmas vai biogāzes stacijas.





Jūs varētu interesēt arī


Ziņas

Pilnveidots Kuhn Optimer

Pilnveidots Kuhn Optimer

Jaunā Kuhn Optimer disku kultivatora 12,5 m versija izstrādā...

Ziņas

Avant e-sērijas elektriskie iekrāvēji

Avant e-sērijas elektriskie iekrāvēji

Avant e-sērijas trešās paaudzes elektriskie iekrāvēji ir apr...

Ziņas

Akmeņu savākšanas iekārta Stoneless

Akmeņu savākšanas iekārta Stoneless

Kvadraciklam vai minitraktoram piekabināms akmeņu savācējs S...