Menu




Claas sistēma CEMOS for Tractor saņēmusi DLG apstiprinājumu

Testi 26.01.2021   

Claas sistēma CEMOS for Tractor saņēmusi DLG apstiprinājumu

Vācijas Lauksaimniecības biedrības (DLG) veiktajā visaptverošā testēšanā Claas dialoga sistēma CEMOS for Tractor demonstrēja savu spēju palielināt vispārējo efektivitāti. Reģistrēts līdz pat 21% liels, uz ilgtspējību balstīts augsnes apstrādes optimizācijas potenciāls.

Pat labākos operatorus padara vēl labākus

Septembra vidū desmit pieredzējuši traktoru vadītāji no Vācijas, Francijas, Polijas un Dānijas sanāca kopā lielā Saksijas-Anhaltes saimniecībā, lai stātos pretim uz dialogu balstītās operatoru atbalstošās sistēmas CEMOS for Tractors optimizācijas potenciālam. Testēšanas inženieri no DLG Test Centre Machinery and Farm Inputs varēja visos testēšanas variantos izmērīt braukšanas ātrumu un degvielas patēriņu. Tika arī dokumentēts veids, kādā operatori un CEMOS for Tractor testa brauciena laikā pielāgoja mašīnas iestatījumus.

Operatori, izmantojot uzkarinātus kultivatorus, trīs dienu periodā uz izmēģinājuma laukiem apstrādāja nedaudz izvagotu un izteikti smilšmālainu zemi, veicot augsnes lobīšanu un dziļkultivēšanu. Pirmajā testa daļā operatoriem – gan no lauku saimniecībām, gan no pakalpojumu sniedzēju puses – vajadzēja abiem Claas Axion 870 Cmatic traktoriem attiecīgi noregulēt priekšējo balastu, riteņu svaru, riepu spiedienu un dzinēja iestatījumus tā, kā viņi to sākotnējās iestatīšanas laikā uzskatīja par pareizu, un testēšanas laikā tos turpināt regulēt – neizmantojot CEMOS for Tractor.

Claas nodrošināja ne tikai šos traktorus, bet arī izvēlējās dažādus balasta atsvarus. Viņiem arī vajadzēja, izmantojot integrēto Claas CTIC 2800 riepu spiediena kontroles sistēmu, ātri noregulēt spiedienu riepās. Visi operatori turpināja pielāgot iestatījumus, līdz viņi sasniedza, viņuprāt, optimālo veiktspēju. Daudzi dalībnieki bija paveikuši mājasdarbu un jau iepriekš bija izpētījuši parametru iestatījumu optimizācijas iespējas, piemēram, tādiem rādītājiem kā patēriņam, griezes momentam, optimāliem apgriezienu diapazoniem un optimāli izmantojamam ātrumam uz lauka. Šie traktora vadītāji, bez šaubām, bija īsti profesionāļi.

Pēc tam visi testa braucieni tika atkārtoti, tikai šoreiz ar ieslēgtu CEMOS for Tractors. Operatori apstiprināja tos CEMOS for Tractors sniegtos optimizācijas ieteikumus, kurus viņi uzskatīja par piemērotiem, vai arī no tā pieprasīja citus ieteikumus. Arī šeit tika nomainīti balasta atsvari, noregulēts riepu spiediens un, ja bija nepieciešams, tika mainīti dzinēja apgriezieni. Šis process tāpat turpinājās, kamēr tika panākta izmēģinājuma laukiem vajadzīgā un dominējošiem apstākļiem atbilstošā optimālā veiktspēja.

Lielāka produktivitāte ar mazāku degvielas patēriņu

Rezultāti: izrādījās, ka CEMOS ir kas vairāk nekā tikai riepu spiediena kontroles sistēma: tā spēja samazināt degvielas patēriņu par 16,8% un tajā pašā laikā palielināt produktivitāti uz platību par – līdz pat 16,3 procentiem, to attiecinot uz 80 procentiem operatoru. Ja ekstrapolētu degvielas patēriņa rādītājus, apstrādājot augsni vairāk nekā 3000 darbības stundas, tad liels traktors ar degvielas patēriņu 50 l/h bez CEMOS for Tractor vai ar 41,6 l/h patēriņu ar CEMOS for Tractor varētu ietaupīt līdz 25 200 l dīzeļdegvielas un 67 000 kg CO2! Turklāt, palielinoties produktivitātei no platības, lauksaimnieka vai pakalpojuma sniedzēja nostrādātās stundas samazinās līdz pat 490, un tās ir gandrīz 50 darba dienas.

Lai tiešsaistē aprēķinātu savas saimniecības potenciālos ietaupījumus, jūs varat izmantot CEMOS kalkulatoru: https://www.claas.co.uk/products/technologies/cemos-2020/calculator

Apstiprinātie rezultāti ir vēl jo vairāk nozīmīgi tāpēc, ka dalībnieki bija augstas klases operatori un viņiem bija laiks rūpīgi pārdomāt, kā pirms tam optimizēt traktora iestatījumus, turklāt operatori bija labi sagatavojušies šim testam. CEMOS for Tractors ir vienīgā šāda veida sistēma tirgū, kas pārsniedz parasto riepu spiediena, balasta un hidrauliskās vilces vadības regulēšanas ietekmi – tai izdodas arī pielāgot iestatījumus, lai panāktu absolūtu optimumu gan veiktspējas, gan enerģijas patēriņa ziņā. CEMOS for Tractors ir noteicis jaunu standartu, kombinējot formulas – litri uz hektāru (l/h) un hektāri stundā (ha/h) –, un tagad to ir apstiprinājis neatkarīgs testēšanas institūts. Turklāt CEMOS for Tractors optimizē ne tikai traktoru un tam pievienoto agregātu, bet arī operatoru. Operators, būdams dialogā ar CEMOS for Tractors, nepārtraukti mācās, un tas ir nepārtraukts process, jo, neatkarīgi no veicamā darba, apstākļi katru gadu ir citādi.

Vēl viens optimizācijas potenciāls

“Tirgū unikāls ir arī arkla palīgs, kas integrēts CEMOS for Tractors,” skaidro Claas Vertriebsgesellschaft mbH Traktoru produktu vadītājs Gvido Hilderinks, "lai arī tas netika iekļauts DLG testā." Bet, kā apstiprina mūsu pieredze un iepriekšējie testi, ko veica labi pazīstamie tirdzniecības žurnāli, CEMOS for Tractors nodrošina vēl vienu būtisku optimizācijas potenciālu. Ja ir nepareizi iestatīta vilkšanas līnija, priekšējā korpusa platums vai riteņa sagāzums, tas var būtiski ietekmēt degvielas patēriņu un darba kvalitāti vai veiktspēju. Ar CEMOS for Tractors šādas iestatīšanas kļūdas tiek novērstas, jo sistēmā tiek glabāti visu izplatītāko arklu ražotāju rādītāji.”

Tā kā šo CEMOS pamata koncepciju var paplašināt un attiecināt uz praktiski visiem traktora pielietojumiem, tad nākamā gada laikā ir plānots ieviest vēl citas pielietojuma jomas. "Balstoties uz DLG testu, mēs esam pārliecināti, ka CEMOS for Tractors būs panākumi tirgū,” saka Gvido Hilderinks. "Tas jau iezīmē novatorisku soli traktoru izstrādē. Kā rāda pieredze – ļoti motivēti un ļoti pieredzējuši operatori izmanto šo sistēmu, lai vēl vairāk uzlabotu savu sniegumu."

CEMOS for Tractors pieejama kā rūpnīcā sagatavota opcija sērijām Arion 500 Cmatic, Arion 600 Cmatic, Axion 800 Cmatic un Axion 900 Cmatic, un ar to var modernizēt šo sēriju traktorus, kam ir CEBIS Touch.

 





gallery image
gallery image
gallery image

Jūs varētu interesēt arī


Testi

PROFI TESTS: Ford F-150 Raptor

PROFI TESTS: Ford F-150 Raptor

Motors no superauto un citi tehnoloģiski stiķi padara amerik...

Testi

Pikapa Ford F-150 tests

Pikapa Ford F-150 tests

Amerikāņu pikapu zvaigzne piestāj Latvijā. Šķiet, ka uz pali...

Testi

PROFI TESTS: 50 ZS traktoru salīdzinājums

PROFI TESTS: 50 ZS traktoru salīdzinājums

Šajā profi lielajā testā salīdzināti seši 50 ZS klases trakt...