Menu




Amazone ZA-TS ar WindControl

Testi 05.04.2023   

Amazone ZA-TS ar WindControl

Cīnoties ar vēju

Apstrādājot laukus, vējš ievērojami ietekmē mēslojuma izkliedēšanas diapazonu. Amazone vēlas ar WindControl sistēmas palīdzību mazināt vēja ietekmi.

Mēslojuma izkliedētājam ar WindControl pamanāma īpatnība ir izbīdāms masts mašīnas labajā pusē. Braucot pa lauku vēja mērītājs atrodas vismaz 40 cm virs kabīnes. Sensors ir līdzīgs jūrniecības mērinstrumentiem – ar ultraskaņu tas mēra vēja ātrumu un virzienu bez rotējošām komponentēm.

Pamatojoties uz mērījumiem, elektroniski tiek aprēķināti koriģēšanas dati padeves sistēmai un kaisītāja disku apgriezieniem. Piemēram, vēja virzienā pozicionētā diska apgriezienu skaitu palielina, bet pretēji vējam pozicionētā – samazina. Arī padeves sistēma grozās atkarībā no vēja virziena. Vadītājs terminālī redz, vai sistēma vēl var izlīdzināt konkrētā brīža vēja ietekmi. Ja tā nonākusi līdz savām robežām, vadītājas saņem brīdinājumu. Taču kādēļ tā pūlēties?

Virzienam ir liela ietekme

Lielākā ietekme uz kaisīšanas diapazonu ir sānu vējam, kurš pūš no labās puses (90 vai 180 grādu braukšanas virzienā). Izkliedēšanas diapazons tiek novirzīts uz sāniem. Jo lielāks darba platums, jo jūtīgāks pret vēju ir kaisīšanas diapazons. No pirmā acu uzmetiena liekas, ka nākamajā braucienā kļūda izlīdzinās, jo šis izkliedēšanas diapazons tā paša vēja ietekmē arī tiks novirzīts. Diemžēl vējš nepūš vienmērīgi. Tā stiprums un virziens ievērojami mainās.

Sākot ar vēja stipruma 4. pakāpi (20 līdz 28 km/h) un, ja darba un platums ir 36 m, ietekme uz izkliedēšanas diapazonu jau ir ļoti izteikta. Lauksaimnieks parasti reaģē, pārtraucot kaisīšanu, līdz apstākļi kļūst labāki.

Minerālmēslu izkliedētāju ar WindControl var atpazīt pēc masta ar vēja sensoru galā. Izvelkamo mastu var teleskopiski pagarināt, lai tas vēl vairāk paceltos virs kabīnes.

Gada vēja prognoze parāda, ka tieši minerālmēslojuma izkliedēšanas mēnešos bieži jārēķinās ar nelabvēlīgu vēju. Vējam ir liela ietekme laika periodā, kurā uz laukiem tiek izkliedēts minerālmēslojums.

Amazone prezentēja WindControl sistēmu izstādē Agritechnica 2019 un sākot ar 2019. gadu to var iegādāties kā papildaprīkojumu ZA-TS un ZG-TS izkliedētājiem. Turklāt WindControl ir saistīts ar dažiem citiem aprīkojumiem. Lai minerālmēslu izkliedētājs varētu darboties patstāvīgi, tam jābūt aprīkotam ar izkliedēšanas disku hidraulisko piedziņu un elektrisko padeves sistēmas regulāciju. Līdz šim sistēma bija piesaistīta ArgusTwin aprīkojumam. Sākot ar 2022. gadu, WindControl var pasūtīt bez izkliedes leņķa pārraudzības tehnikas.

Ekspluatācija

Izkliedētāja regulēšana norisinās nemainīgi. Pēc mēslojuma iepildīšanas ar Amazone aplikācijas palīdzību var nosūtīt terminālim iestatāmās vērtības. Pareizo izkliedes leņķi vajadzētu kontrolēt ar vanniņām un paklājiem. WindControl noregulē, izejot no šiem parametriem. Ja līdzi ir ArgusTwin, tad tiek koriģēta arī papildus mainīgo mēslojuma īpašību ietekme, augsta vai mainīga gaisa mitruma ietekme, kā arī tīruma reljefs.

Bez koriģēšanas: pie sānu vēja 8 m/s izkliedēšanas vēdeklis tiek deformēts.

Iekārtas apkalpošana ir pavisam vienkārša. Ja ir aktivizēts WindControl, automātiski izbīdās masts. Izkliedēšanas diski darbojas un traktors brauc. Ja izkliedēšanas diski apstājas, masts nogādā sensoru atpakaļ aizsargātā pozīcijā. Iespējama arī manuāla masta regulēšana. Izkliedēšanas laikā terminālis rāda vēja ātrumu un vēja virzienu attiecībā pret braukšanas virzienu. Ja redzama bulta ar norādi pa labi, tas nozīmē, ka vējš pūš no kreisās puses 180 grādu leņķī uz izkliedētāju un traktoru. Ziņojums ir skaidrs. Paralēli tam vadītājs redz regulācijas darbības, atkarībā no datiem par padeves sistēmu un disku apgriezieniem. Tām mainoties abu izkliedētāju dati ievērojami atšķiras atkarībā no vēja ātruma un virziena.

Izkliedēšanas laikā spēcīgi mainās vēja ātrums.

To vai WindControl vēl pietiek spēju izlīdzināt vēja ietekmi, vadītājs var redzēt displeja krāsainajā vēja ātruma attēlojumā. Ja tas ir zaļš, viss kārtībā. Ja dzeltenā krāsā, sistēma strādā spēju robežās, bet pie sarkanās krāsas sistēma vēja ietekmi vairs nespēj pietiekami izlīdzināt. Papildus tam sistēma parāda arī vēja brāzmu biežumu. Ja īsā laika periodā tās ir biežākas, parādās brīdinājuma signāls. Līdz ar to vadītājs saņem daudzveidīgus norādījumus par aktuālo vēja situāciju, un var izlemt, vai turpināt izkliedēšanu vai pārtraukt.

Vadītājs saņem pārskatu par aktuālo vēja situāciju.

TEHNISKIE DATI

Amazone ZA-TS 4200

Darba platums 15 līdz 54 m

Tvertnes tilpums 4200 l

Kravnesība 4,5 t

Piedziņa hidrauliska, maks. 70 l/min. eļļas patēriņš

Vadība ISOBUS

Cena¹⁾ (bez PVN) 41 630 EUR

Ražotāja informācija; ¹⁾ar WindControl/ArgusTwin

Citas detaļas

  • Pretvējš vai aizmugures vējš izstiepj vai saspiež izkliedes vēdekli, tomēr šķēssadalījumu ietekmē nenozīmīgi. WindControl neveic ar GPS saistītās funkcijas.

  • Vēja ietekme atkarīga arī no izkliedējamā materiāla. Jo labākas izkliedējamā materiāla īpašības, jo mazāk vējš ietekmēs izkliedi.

  • Iebīdīto sensoru no BigBag maisa sargā kupoliņš.

  • WindControl cena ir nepilni 4000 eiro. Ja kādam mēslojuma kvalitāte ievērojami svārstās, papildus var pasūtīt ArgusTwin par 7000 eiro.

    PROFI LATVIJA NR.30 (2022-2)

 





gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Jūs varētu interesēt arī


Testi

PROFI TESTS: Ford F-150 Raptor

PROFI TESTS: Ford F-150 Raptor

Motors no superauto un citi tehnoloģiski stiķi padara amerik...

Testi

Pikapa Ford F-150 tests

Pikapa Ford F-150 tests

Amerikāņu pikapu zvaigzne piestāj Latvijā. Šķiet, ka uz pali...

Testi

PROFI TESTS: 50 ZS traktoru salīdzinājums

PROFI TESTS: 50 ZS traktoru salīdzinājums

Šajā profi lielajā testā salīdzināti seši 50 ZS klases trakt...