Menu




INTERVIJA AR MEŽSAIMNIEKU – SIA Vidzemes mežsaimnieks

Intervija 28.08.2020   

INTERVIJA AR MEŽSAIMNIEKU – SIA Vidzemes mežsaimnieks

Ar saudzīgu attieksmi mežā

Vidzemes mežsaimnieks ir 1996. gadā dibināts un Priekuļos bāzēts uzņēmums, kura pamatdarbība ir sava meža apsaimniekošana – meža atjaunošana, kopšana, mežizstrāde un kokmateriālu realizācija. Pašlaik SIA Vidzemes mežsaimnieks īpašumā un apsaimniekošanā ir 1500 ha meža zemes.

Vidzemes mežsaimnieks 2000. gadā kā pirmais uzņēmums Baltijā ieguva FSC (Forest Stewardship Council) sertifikātu, kas liecina par videi draudzīgu, sociāli atbildīgu un ekonomiski izdevīgu meža apsaimniekošanu.

Par uzņēmuma attīstību, darbības pamatprincipiem un pieredzi tehnikas parka veidošanā stāsta SIA Vidzemes mežsaimnieks valdes priekšsēdētājs Gundars Skudriņš un mežsaimniecības daļas vadītājs Ēriks Goldbergs.

- Runājot par tehnikas parku, uzreiz jāsaka, ka mēs neesam mežizstrādes uzņēmums – pakalpojumus nesniedzam, bet apsaimniekojam tikai savus mežus. Pārsvarā tās ir kopšanas cirtes un tas arī nosaka tehnikas izvēli. Pa šiem gadiem mums ir bijusi visdažādāko ražotāju meža tehnika. Darbības pirmsākumos bija lielāki forvarderi un harvesteri, taču ar laiku nonācām pie secinājuma, ka mūsu apstākļos visefektīvākie ir tieši paši mazākie modeļi, kas mežā atstāj vismazāk pēdu, labāk var izbraukt zemas nestspējas augsnēs un ir saudzīgāki pret koku. Lielo mežizstrādes uzņēmumu vadītāji, redzot mūsu mazās klases Vimek forvarderīšus un harvesterīšus, smejas vēderus turēdami.

Katram modelim ir savs pielietojums. Turklāt mazo tehniku ir nesalīdzināmi vieglāk uzturēt un kopējās izmaksas ir krietni zemākas. Ja kas salūzt, to var vienkārši noņemt un aizvest saremontēt – visi mezgli ir samērā kompakti un arī nav tik dārgi. Degvielas patēriņš, salīdzinot ar lielo tehniku, ir vienkārši smieklīgs. Taču būtiskākais aspekts ir tieši šo kompakto mašīnu izveicība un saudzīgā darbība mežaudzē. Strādājam savā mežā un mums ir svarīgi, lai tas pēc tehnikas darba būtu iespējami mazāk iespaidots. Turklāt arī nozāģētais koks pie šādas attieksmes tiek krietni mazāk traumēts un rezultātā ir augstvērtīgāks. Protams, ļoti liela nozīme ir operatora kvalifikācijai un attieksmei pret darbu. Tādēļ strādājam tikai vienā maiņā un pa nakti darbs nenotiek. Pieredze liecina, ka tumsā parasti ir ievērojami lielāka iespēja kaut kam noiet greizi. Katrai meža mašīnai ir tikai viens operators, jo tas arī ir svarīgi, lai tehnika labāk tiktu uzturēta un rezultātā ilgāk kalpotu. Uzņēmumā pārsvarā strādā gados jauni cilvēki, kuriem nav pieredze ar lielo meža tehniku un tādēļ nav psiholoģiskā trauma pārsēsties pie mazās klases meža mašīnas vadības svirām. Strādājot ar mazo meža tehniku ir jābūt pavisam citai domāšanai – galvenais uzdevums ir nevis savākt pēc iespējas vairāk kubikmetru koksnes, bet paveikt darbu un būt iespējami saudzīgākam pret mežaudzi. Viena tehnikas vienība mežā aizstāj 4 – 5 vīrus.

Pašlaik uzņēmuma tehnikas parkā ir tikai Vimek firmas mašīnas – divi harvesteri Vimek 404, forvardera harvesters Vimek 610 SE BioCombi un forvarders Vimek 606. Jāatzīst, ka tad kad pirms četriem gadiem iegādājāmies pirmo Vimek forvarderu un iebraucām ar to mežā, tiešām bija sajūta, ka ir par mazu. Taču ar laiku iemācījāmies ar to strādāt, sapratām priekšrocības un nonācām pie šīsdienas domāšanas. Pašlaik apsveram iespēju iegādāties vēl vienu mazo harvesteru.

Mūsu apstākļos viens harvesters divās dienās var izkopt 1 hektāru, kas gadā sastāda ap 90 hektāru meža platību. Forvarders dienā izved 20 kravas, katru 2,5 kubikmetru ietilpībā. Mazās tehnikas ražību mēram koksnes kubikmetru pieaugumā, tad to matemātiku ir labāk izprast. Mežaudzes kopšanas darbs ir jāizdara, turklāt pēc iespējas saudzīgāk – tad koks labāk izaug un ir kvalitatīvāks.

Šo gadu laikā esam pārliecinājušies – jo mežu rūpīgāk un saudzīgāk kopj, jo vairāk koksnes sanāk. Cītīgi pētām un uzskaitām koksnes pieaugumu savos mežos, tādēļ varam apgalvot, ka caurmēra koksnes pieaugums 5 – 6 gadu griezumā ir lielāks. Saudzīga attieksme pilnīgi noteikti atmaksājas – mežs aug labāk un nes lielāku peļņu.


PROFI LATVIJA NR.23 (4/2020)



 





gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Jūs varētu interesēt arī


Intervija

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Dienvidkurzemes novada Nīcas pagasta SIA Otaņķu Dzirnavnieks...

Intervija

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Aizkraukles novada Bebru pagasta SIA Vecsiljāņi

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Aizkraukles novada Bebru pagasta SIA Vecsiljāņi

Vecsiljāņu pamatnodarbošanās ir piena lopkopība, taču ne maz...

Intervija

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Viļānu novada Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Viļānu novada Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale

AS Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale nodarbojas ar pie...