Menu




INTERVIJA AR MEŽSAIMNIEKU – SIA Vecvagari M

Intervija 08.08.2023   

INTERVIJA AR MEŽSAIMNIEKU – SIA Vecvagari M

No mežizstrādes līdz tehnikas tirdzniecībai

Baltijas valstu mērogā viens no lielākajiem mežizstrādes uzņēmumiem Vecvagari M savu darbību sāka 2005. gadā ar vienu kokgāzēju brigādi un vienu forvarderu. Tagad tas joprojām ir 100% Latvijas uzņēmums, kam nesen nācis klāt vēl viens darbības virziens – meitasfirma Terri Latvia kļuvusi par Zviedrijā ražoto kompakto meža mašīnu Terri oficiālo pārstāvi.

Par Saldū bāzētā uzņēmuma Vecvagari M attīstību un pieredzi tehnikas parka veidošanā, kā arī par jaunās tehnikas piedāvājumu stāsta Vecvagari M struktūrvienības vadītājs Arvis Tone un Terri Latvia tirdzniecības vadītājs Gatis Čukna.

Astoņpadsmit gados Vecvagari M ir izaudzis līdz vienam no vadošajiem mežizstrādes uzņēmumiem Baltijā. Izaugsmi var labi raksturot ar dažiem skaitļiem. 2005. gadā uzņēmuma darba apjoms bija 1000 m3 mēnesī, bet tagad tas ir 70–90 tūkstoši kubikmetru mēnesī sagatavotu un pie ceļa pievestu kokmateriālu. 2022. gadā kopējais izstrādes apjoms bija vairāk nekā viens miljons kubikmetru. Sākumā gada apgrozījums bija 100 000 eiro – 2022. gadā tas bija jau 15 miljonu eiro. 2005. gadā bija 10 darbinieku, tagad uzņēmumā nodarbināto skaits ir vairāk kā divi simti.

Mērķis – kvalitāte un uzticamība

Vecvagaru M mērķis ir noturēt esošo darba apjomu, uzlabojot kvalitāti un efektivitāti. Mežizstrādes pakalpojumus sniedzam, sākot no sagatavošanas un beidzot ar pievešanu un tālāku transportēšanu. Strādājam pārsvarā Kurzemē un Zemgalē jeb, kā mēdzam teikt, – līdz Daugavai. Lielākais darba apjoms jeb 80% pasūtījumu nāk no AS Latvijas valsts meži, bet atlikušie 20% no citiem pakalpojuma ņēmējiem.

Kā jau tas ir visā mežizstrādes nozarē, arī mums nav viegli ar meža tehnikas operatoriem. Ņemam darbā arī jaunus operatorus – tā teikt, pilnīgi no nulles un paši apmācam. Taču jauniešiem ir ļoti grūti ar atbildības izjūtu, un nereti nākas secināt, ka šādam cilvēkam tik dārgu tehniku nevar uzticēt.

Pie mums meža tehnikas operatoram ir tikai kārtīgi jāstrādā – visu pārējo nodrošina Vecvagari M. Mums uz vienu harvesteru ir četri operatori un uz vienu forvarderu trīs operatori. Lai uzlabotu darba efektivitāti, trīs mēnešos veicam papildu apmācības 7–10 operatoriem.

Tehnikas parks

Meža tehnikas parks pamatā sastāv no John Deere harvesteriem un forvarderiem. Šobrīd uzņēmumā ir pāri par 50 mašīnām – puse harvesteru, otra puse forvarderu. Pārsvarā ir John Deere meža mašīnas plus divi mazo meža mašīnu Terri komplekti.

Tāpat ir četri Volvo kokvedēji, no kuriem divi aprīkoti ar riepu spiediena sistēmām, kā arī četri smagsvara tehnikas treileri, vēl ir arī buldozers un ekskavators.

Pašiem ir sava labi aprīkota remonta bāze, kurā vienlaikus iespējams apkalpot septiņas meža mašīnas. Savu laiku nokalpojušās mežizstrādes mašīnas izjaucam un izmantojam rezerves daļām. Apkopes veicam paši, skatāmies pēc situācijas, taču parasti tās ir biežāk, nekā noteicis ražotājs. Desmit meža meistari brauc ar Toyota Hilux, Mitsubishi L200, Ford Ranger un Dacia Duster automašīnām. Tehnikas parkā ir vairāki Ford Transit busiņi – kopā vairāk par desmit. Dažiem ir arī 4x4, un nākotnē domājam ņemt tikai šādas pilnpiedziņas versijas, jo ar Transit tiek vilkti arī dzīvojamie vagoniņi. Pavisam mums ir 50 dzīvojamie vagoniņi, tāpēc darbnīcās ir divi remonta meistari tieši vagoniņiem. Plānojam paši uzbūvēt īpašu evakuācijas mašīnu iestigušas meža tehnikas atbrīvošanai.

Kompaktas meža mašīnas

Vecvagari M ir tirdzniecība uzņēmuma Terri Latvia mātesfirma. Kopš 2022. gada Terri Latvia ir oficiālais kompakto mežizstrādes mašīnu Terri dīleris. Zviedrijas ražotājs piedāvā trīs modeļus: Terri 3HW harvesteru, Terri 3FW forvarderu, kā arī Terri 3CW forvardera un harvestera kombināciju.

2022. gadā paši nopirkām lietotu Terri harvesteru un ar to esam izstrādājuši jau 5500 m3. 2023. gada janvārī tika piegādāts pirmais jaunais komplekts – harvesters un forvarders, kurš jau nonācis pie klienta.

Neraugoties, ka paši ikdienā strādājam ar lieljaudas mežizstrādes tehniku, Latvijā saskatām izaugsmes iespējas arī mazo meža mašīnu tirgum. Lielākoties to varētu ietekmēt zaļais virziens Latvijas valsts mežos, kura ietvaros kopšanas cirtēs paredzēts izmantot kompakto meža tehniku ar zemu spiedienu uz zemsedzi, kas palīdz attīstīt ilgtspējīgu mežsaimniecību.

Pētot mazo meža mašīnu tirgus piedāvājumu, nonācām līdz Terri. Vai tas ir harvesters, forvarders vai kombi, Terri gadījumā varam būt droši, ka tas izbrauks maršrutu un mežā atstās vismazāk pēdu. Izveicīguma pamatā ir zems spiediens uz zemsedzi, augsts klīrenss un mazs platums, kas ļauj labi manevrēt starp kokiem. Terri ir 70 cm klīrenss un astoņi riteņi ar hidromotora piedziņu katram ritenim, kas, pateicoties lielajam atbalsta laukumam, nodrošina labu caurgājību, kuru vēl vairāk var uzlabot, uzstādot atbalsta kāpurķēdes.

Kopšanas cirtes mērķis ir panākt ātrāku koksnes pieaugumu katram kokam, tajā pašā laikā samazinot koku konkurenci pēc gaismas un barības vielām. Strādājot krājas kopšanas cirtē, svarīgi, lai mežs pēc tehnikas darba būtu iespējami mazāk ietekmēts, neveidotos rises, netiktu bojātas koku saknes un zemsedze. Mežaudzes kopšanas darbs jāizdara pēc iespējas saudzīgāk – tad koks izaug daudz ātrāk un ir kvalitatīvāks. Jo mežu rūpīgāk un saudzīgāk kopj, jo lielāku koksnes apjomu iegūstam.

PROFI LATVIJA NR.35 (2023-4)





Jūs varētu interesēt arī


Intervija

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Dienvidkurzemes novada Nīcas pagasta SIA Otaņķu Dzirnavnieks...

Intervija

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Aizkraukles novada Bebru pagasta SIA Vecsiljāņi

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Aizkraukles novada Bebru pagasta SIA Vecsiljāņi

Vecsiljāņu pamatnodarbošanās ir piena lopkopība, taču ne maz...

Intervija

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Viļānu novada Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Viļānu novada Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale

AS Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale nodarbojas ar pie...