Menu




INTERVIJA AR MEŽSAIMNIEKU: Meža Enerģija SIA

Intervija 30.08.2024   

INTERVIJA AR MEŽSAIMNIEKU: Meža Enerģija SIA


Darbības pamats – ilgtspējīga meža apsaimniekošana un šķeldas ražošana

Meža Enerģija SIA galvenokārt nodarbojas ar enerģētiskās šķeldas ražošanu, mežizstrādi un koksnes produktu eksportu, vienlaicīgi rūpējoties par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. Uzņēmums nodrošina iespēju mežsaimniecības nozarei sasniegt vides mērķus un audzēt nākotnes potenciālu, vairojot meža pievienoto vērtību un palielinot tā spēju pielāgoties pieaugošajām klimata prasībām, lai celtu katra meža īpašuma un koka vērtību.

Uzņēmuma komandu veido jau vairāk nekā 45 profesionāli darbinieki, kuriem tiek nodrošinātas visas sociālās garantijas un labākie iespējamie darba apstākļi. Specializējoties šķeldas ražošanā, mežizstrādē un eksportā, uzņēmums ar sev piederošo tehniku spēj nodrošināt pilnu ražošanas un loģistikas ķēdi no meža līdz saviem kokmateriālu pārkraušanas laukumiem Salacgrīvas, Mērsraga un Rīgas ostā. Meža Enerģija darbības un produkcijas kvalitāti apstiprina starptautiski atzīti un prestiži mežsaimniecības nozares sertifikāti FSC un SBP.

Par SIA Meža Enerģija pirmsākumiem un izaugsmi stāsta uzņēmuma mežizstrādes un attīstības direktors Artis Šteinbergs.

- Vecāki savulaik strādāja Valsts meža dienestā, un mēs ar māsām un brāli jau no mazotnes daudz laika pavadījām mežā, palīdzējām kopt jaunaudzes, stigot un dastot cirsmas. Līdz ar to varētu teikt, ka Meža Enerģija vēsture aizsākās jau pirms 40 gadiem. Bērnībā un jaunībā man mežs saistījās ar mežu kā darbu, kur ir smagi jāstrādā, nevis kā biznesu. Gadiem ejot, esmu izgājis caur visiem meža procesiem – no stādīšanas līdz koksnes nonākšanas zāģētavās un ostās.

Tā nopietni un apzināti meža biznesam pievērsos pirms desmit gadiem, un pietiekami ātri sapratu, ka spekulatīvais pirkšanas – pārdošanas biznesa modelis nenodrošina stabilitāti. Sāku intensīvi braukāt uz Eiropu un Skandināviju, meklējot eksporta iespējas. Arvien vairāk radās izpratne par to, ka tur cilvēki ļoti seko zaļajam kursam, un sapratu, ka vienīgā iespēja, lai pavisam nelielam uzņēmumam būtu iespēja tik pie šiem sadarbības partneriem, bija jāizvēlas grūtākais ceļš uz ilgstpējīgu meža apsaimniekošanu.

2018. gadā dibinājām uzņēmumu Meža Enerģija. Sākām ar FSC Forest management sertificētas meža īpašnieku grupas izveidi, kurā apvienojām vairāk nekā simt privāto meža īpašnieku, un tagad apsaimniekojam vairāk nekā 3500 hektāru meža. Tas kalpoja par pamatu pirmajam FSC 100% sertificētas šķeldas kuģim no Rīgas ostas uz Skandināviju.

Koksnes piegādes ķēdes FSC (Forest Stewardship Council) sertifikāts apliecina, ka produkta ražošanā izmantotā koksne ir iegūta no atbildīgi apsaimniekotiem mežiem un process ir izsekojams visos ražošanas un tirdzniecības posmos – no meža apsaimniekotāja līdz galapatērētājam.

Pēc pirmajām piegādēm obligāta prasība bija Ilgtspējīgas biomasas programma SBP (Sustainable Biomass Program) sertifikāta iegūšana, kas ir unikāla sertifikācijas sistēma koksnes biomasai, ko izmanto rūpnieciskas, liela apjoma enerģijas ražošanā. SBP nodrošina pārliecību, ka koksnes biomasa tiek ražota saskaņā ar normatīvajām prasībām.

Mežizstrāde un šķeldas ražošana tika koncentrēta uz apvienības meža platībām, taču tad sapratām, ka nevaram uz to pilnībā paļauties, jo bijām atkarīgi no pārāk daudz faktoriem, kurus paši nevarējām ietekmēt. Pandēmija un ar to saistītā tirgus viļņošanās to ļoti skaidri parādīja, taču sertifikātu esamība nodrošināja realizāciju arī smagākos tirgus apstākļos. Pēc pandēmijas izdarījām secinājumus un, lai nodrošinātu stabilus ražošanas apjomus, intensīvāk pievērsāmies cirsmu iegādei. Šobrīd gadā saražojam ap 90 000 m3 apaļkoka.

Sava tehnika

Ātri vien sapratām, ka stabiliem ražošanas apjomiem nepieciešama sava tehnika, jo pakalpojuma sniedzēji bieži vien bija atkarīgi no ārējiem faktoriem, kurus mēs nevarējām ietekmēt, līdz ar to 2019. gadā nopirkām pirmo ekskavatoru – lietotu JCB JS130 ar koku un krūmu kniebējgalvu TMK, kas izrādījās varens palīgs, jo ar to var ne tikai kniebt krūmus un iegūt zarus šķeldošanai, bet arī izlīdzināt risas pēc mežizstrādes, rakt dīķus un veikt citus noderīgus darbus. Līdz ar ekskavatora iegādi pieņēmām darbā uzņēmuma pirmo darbinieku Oskaru no Rūjienas puses, un viņa apbrīnojamais operatora talants arī bija viens no mūsu darbu izpildes standartu pamatlicējiem. Tagad uzņēmumā ir trīs JCB ekskavatori.

Kad krūmi bija nokniebti, tos vajadzēja pievest augšgala krautuvē, tapēc kā nākamo tehniku iegādājāmies lietotu forvarderu Komatsu 840 TX. Skaidrs, ka nācās pielikt roku, lai tas labi kalpotu. Šo darbu kopā ar jauno forvardera operatoru Jāni veiksmīgi paveicām, un šī mašīna strādā vēl joprojām.

Vēlāk iegādājāmies tehnikas pārvadāšanas treileri Kel-Berg ar 2006. gada MAN vilcēju. Tālāk sekoja pirmais lietotais Scania kokvedējs un pāris mēnešus vēlāk arī Volvo kokvedējs. Kā pirmo no šķeldotājiem izvēlējāmies lietotu Mus-Max komplektā ar Massey Ferguson traktoru. Var teikt, ka tehniski šo šķeldotāju tagad pārzinām no galvas. 2022. gadā iegādājāmies uz MAN TGS 28.480 bāzes uzstādītu šķeldotāju Jenz 583. Tas arī bija lietots, taču ļoti labā tehniskā stāvoklī un deva iespēju ievērojami palielināt šķeldas ražošanas apjomu. Šo šķeldotāju izmantojam joprojām.

Meža Enerģija bāzes vieta atrodas Mazsalacā, kur paši savā darbnīcā paveicam lielāko daļu no tehnikas apkopēm un remontiem. Pieaugot ražošanas jaudām, radās nepieciešamība nodrošināt stabilitāti, un diemžēl ar lietotu tehniku nekad neko nevar paredzēt. Laika gaitā sāka veidoties remontu izmaksas, kas jau sāka ietekmēt uzņēmuma rentabilitāti. Tāpēc 2021. gada beigās nolēmām, ka praktiski pilnībā nomainīsim un papildināsim tehnikas parku.

Jaunas mašīnas

Sākām apzināt iespējas, lai saņemtu finansējumu mūsu plāniem, un veiksmīgā kārtā Swedbank menedžere Raita Vilsone sadzirdēja to, ko jau esam paveikuši un kur vēlamies nonākt. Soli pa solim kopā ar viņu sakārtojām savu saimniecību un 2023. gadā Swedbank mums piešķīra 6 milijonu eiro finansējumu tehnikas iegādei. 2023. gadā janvārī un februārī saņēmām pirmos divus jaunos Scania R500 XT Super kokvedējus ar Metsatek aprīkojumu un Kaldary piekabēm. Pēc tam pienāca vēl trīs jauni Scania R500 XT Super šķeldas vilcēji ar Knapen piekabēm. Papildus Scania automašīnām no CargoMobile, kas ir Metsatek grupas uzņēmums, iegādājāmies divus Volvo FH kokvedējus un divus Volvo FH šķeldas vilcējus ar Kaldary smagsvara šķeldas piekabēm.

Savukārt divus jaunus šķeldotājus Jenz 583 un 593 uz Volvo bāzes iegādājāmies pie Igaunijas pārstāvja Autra OU. Meža Enerģija SIA Igaunijā pieder grupas uzņēmums, kas dod iespēju izvēlēties labāko Jenz pārstāvi mūsu reģionā. Ar pirmo lietoto Jenz šķeldotāju bija ļoti pozitīva pieredze, jo tam ir salīdzinoši vienkārša un uzticama konstrukcija, kā arī ļoti labs Autra OU nodrošināts serviss un rezerves daļu noliktava. Šobrīd ar trim Jenz šķeldotājiem mēnesī vidēji saražojam ap 40 000 – 45 000 beramkubikmetru.

Visām esošajām Volvo un Scania kravas mašīnām ir noslēgti tā dēvētie zelta apkopes līgumi, līdz ar to turpmākos piecus gadus katru mēnesi maksājam fiksētu summu par kravas mašīnu remontiem un apkopēm. Ar šiem līgumiem mums pašiem atliek tikai mainīt riepas un pildīt degvielu, par pārējo parūpējas Valmieras Scania un Volvo autocentri, ar kuriem izveidojusies ļoti veiksmīga sadarbība.

Vieglo automašīnu parkā mums ir seši Dacia Duster, tās ir uzticamas darba mašīnas ar ļoti labām bezceļa īpašībām. Vēl ir trīs Toyota RAV4, viens Mitsubishi L200 un viens Toyota Hilux, kuram drīzumā pievienosies vēl divi tādi paši apvidus auto.

Harvesteri un forvarderi

Ja neskaita pirmo Komatsu forvarderu, kurš joprojām ir ierindā, mežizstrādes tehnikas jomā priekšroku dodam John Deere mašīnām. Ar Intrac Valmierā ir izveidojusies laba sadarbība, un arī visām jaunajām meža mašīnām ir noslēgti pagarinātās garantijas un apkopju līgumi.Pašlaik mums ir divi John Deere 1170G astoņriteņu harvesteri, kā arī 1110E un 1110G forvarderi. Ar patlaban īpašumā esošo tehnikas parku varam nodrošināt pilnīgi visu ražošanas ciklu.

Labi darbinieki – liela vērtība

Pašlaik uzņēmumā ir 45 strādājošie. Ar katru tehnikas vienību pārsvarā strādā viens operators, bet ar harvesteriem un forvarderiem darbs notiek divās maiņās. Darbinieku mainība uzņēmumā ir pavisam neliela, jo nodrošinam labus darba apstākļus, modernu tehniku, pilnīgi oficiālu un regulāru darba algu, labu veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu, sezonai atbilstīgu darba apģērbu un cieņpilnu attieksmi.

Lielāko daļu no esošajiem darbiniekiem pats esmu pieņēmis darbā, balstoties uz cilvēciskām sajūtām un reizēm pieņemot cilvēkus bez pieredzes, taču tie joprojām vairāku gadu garumā ir mūsu kolēģi. Ļoti novērtēju katra darbinieka pienesumu uzņēmumam, un noteikti bez viņiem mēs nespētu tik strauji attīstīties. Šo gadu laikā kolektīvs soli pa solim ir kļuvis par sava veida organismu, kas pieņem cilvēkus, kas iederas, bet atsijā tos, kas, iespējams, nevēlas pilnvērtīgi strādāt. Tieši tapēc vidējais darbinieku vecums uzņēmumā ir 34 gadi un vidējā bruto darba alga ir 2150 eiro. Pamatā darbinieki nāk no Mazsalacas un Valmieras reģiona, bet, uzņēmumam katru dienu attīstoties, ir arī kolēģi no Gulbenes, Madonas, Ogres, Jelgavas, Talsiem un Mērsraga.

Pakāpeniska attīstība

Pārsvarā strādājam Vidzemē, Latgalē, Sēlijā, Rīgas reģionā un Ziemeļkurzemē. Meža sagatavošanas un izstrādes darbus paveicam bez starpniekiem – no meža līdz kuģim vai zāģētavai.

Uzņēmuma apgrozījums pēdējos gadus bijis virs 10 miljoniem eiro, 2023. gadā saražojām 410 000 beramkubikmetru šķeldas un 85% no tiem eksportējām uz Skandināviju.

2024. gadā plānots ražošanas apjomus kāpināt līdz 500 000 beramkubikmetriem šķeldas un 120 000 m3 apaļkoku.

Meža Enerģija grupas uzņēmums Graudu Enerģija nodarbojas ar bioloģisko un konvenciālo graudu iepirkšanu Baltijā un tās eksportu uz Eiropu uz Skandināviju. Līdz ar to esam uzticams sadarbības partneris zemniekiem.

PROFI LATVIJA NR.39 (2024-04)

 



gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Jūs varētu interesēt arī


Intervija

Intervija ar Tukuma novada AS Dzimtene un LIS Jaunpils agronomu Mārtiņu Beikmani

Intervija ar Tukuma novada AS Dzimtene un LIS Jaunpils agronomu Mārtiņu Beikmani

Piena lopkopības uzņēmumi AS Dzimtene un LIS Jaunpils tuvāka...

Intervija

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Dienvidkurzemes novada Nīcas pagasta SIA Otaņķu Dzirnavnieks...