Menu




INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Saldus novada Blīdenes pagasta SIA Rāvas

Intervija 20.10.2024   

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Saldus novada Blīdenes pagasta SIA Rāvas

Piena un graudu ražošana uzlabojot efektivitāti

SIA Rāvas pamatnodarbošanās ir piena lopkopība, tādēļ pastāvīgi notiek fermu kompleksa pilveidošana, lai uzlabotu ganāmpulka labturību un paaugstinātu efektivitāti. Tā šobrīd saimniecībā norisinās lopbarības sagatavošanas ceha celtniecība, bet nākamgad ieplānota jauna kalte, jo otra svarīga darbības joma ir graudkopība.

Uzņēmuma vadītājs Uldis Ķirsis juniors stāsta par SIA Rāvas attīstību un pieredzi tehnikas parka veidošanā.

- Mans tēvs Uldis Ķirsis seniors savulaik saņēma mantotos 60 hektārus zemes un tad arī sākām saimniekot – audzējām graudaugus, turējām dažas gotiņas. Saimniecība pakāpeniski attīstījās, pirkām klāt un arī nomājām zemi, kā arī tika iegādātas vecās fermas, uz kuru bāzes sākām attīstīt lopkopību. 2006. gadā jau bija 125 slaucamas govis un vēl jaunlopi. Taču fermas bija vecas, tām bija nepieciešams remonts un pārbūve.

2009. gadā uzcēlām jaunu fermu kompleksu 390 slaucamajām govīm ar GEA slaukšanas iekārtu – skujiņas tipa (2x12). Slaukšanas iekārtu pirms trim gadiem aprīkojām ar ADF automātisko dezinfekcijas un pupu pēcapstrādes sistēmu. Tā slaucējiem atvieglo darbu un mazina cilvēka kļūdas faktoru. Pirms pāris gadiem fermā uzstādījām Canarm ventilatorus, kas gotiņām nodrošina labāku mikroklimatu.

2012. gadā rekonstruējām jaunlopu kūti, pēc gada uzcēlām novietni mazajiem teliņiem, bet 2015. gadā uzbūvējām kūti trīs līdz sešus mēnešus veciem teļiem. 2017. gadā demontējām veco kūti un tās vietā uzbūvējām jaunu fermu cietstāvošajām govīm un grūsnajām telēm, kā arī tur tika izbūvēti dzemdību boksi. Fermu iekārtu uzstādīšanu un apkopi nodrošina SIA Laktro, ar kuru ir ilggadīga un produktīva sadarbība.

Patlaban saimniecībā ir 950 liellopu, no kuriem 480 ir slaucamās govis, pārējie – ataudzējamās telītes. Ganāmpulks pamatā sastāv no Holšteinas melnraibajām piena devējām. Izslaukums ir virs 11 tūkstošiem kilogramu no govs gadā. Dienā saražojam un nododam pārstrādei 16 tonnu piena.

Paralēli piena lopkopībai visu laiku esam nodarbojušies arī ar graudkopību. Var teikt, ka pašlaik 60 procentu no uzņēmuma darbības sastāda piena lopkopība, bet 40 procentu ir graudkopība.

Apstrādājam 1845 hektārus, no kuriem 1000 hektāru ir īpašumā, bet pārējā zeme tiek nomāta. Visa saimniecības zeme atrodas diezgan kompakti – tepat Blīdenes pagastā. Augsnes ir Kurzemei raksturīgas – ar lielu mainību pat viena lauka ietvaros, turklāt laukiem ir izteikts reljefs. Atkarībā no auglības un augsnes sastāva izvēlamies kultūru ko audzēt konkrētajā laukā.

Aptuveni 300 hektāros audzējam zālājus, 110 ha kukurūzu, 200 ha lauka pupas, kā arī lopbarībai – ziemas tritikāli un vasaras miežus aptuveni 100 hektāros. Atlikušās platības aizņem ziemāji – kvieši un rapsis.

Esam kooperatīva Latraps biedri, tur arī realizējam saražotos graudus un rapsi. Savukārt piena pārdošanu organizē SIA Piena partneri, kurā esam kapitāldaļu turētāji. Esam arī kooperatīva Mežsaimnieks biedri, jo aptuveni 100 hektāru kopplatībā mums ir vairāki meža gabaliņi.

Uzņēmumā kopā strādā 25 darbinieki, plus vēl daži sezonas strādnieki. Puse strādājošo ir nodarbināti fermā, otra puse strādā ar tehniku. Tēvs savulaik Blīdenē bija vietējā sovhoza direktors, vēlāk arī tā vietā izveidotās paju sabiedrības vadītājs līdz tās likvidācijai. Tagad, lai arī pensijā, joprojām ir aktīvs – viņš saimniecībā strādā ar personālu un nodarbojas ar ikdienas organizatorisko darbu. Fermas darbību vada zootehniķis Ilgvars Cielava.

Es pats jau no mazotnes strādāju vecāku saimniecībā. Man ir agronoma izglītība, pārsvarā organizēju visus lauku darbus un nodarbojos ar projektu attīstību.

Tieši patlaban ar Eiropas fondu līdzfinansējumu norisinās lopbarības sagatavošanas ceha un kaltes kompleksa celtniecība. Šogad plānojam pabeigt pirmo kārtu – dzirnavas un lopbarības cehu, bet kalti un uzglabāšanas torņus plānojam nākamgad otrajā kārtā. Finansējumu nodrošina SEB banka, ar kuru ir laba sadarbība, bet būvniecības jomā mums jau ir ilgstoša un veiksmīga sadarbība ar uzņēmumu RRP no Saldus, savukārt iekārtas piegādā un uzstāda Millmix Agro.

Tehnikas parks laika gaitā izveidojies visai raibs. 1997. gadā tika iegādāts pirmais rietumu firmas traktors. Sākumā bija Valtra ražojumi, no kuriem trīs vēl joprojām ir ierindā.Viens no tiem strādā fermā – ar barības izdalītāju, frontālo iekrāvēju, piekabi. Traktori un cita tehnika lielākoties ir pirkta jauna.

Traktoru parkā ir divi astotās un divi sestās sērijas John Deere, no kuriem viens tiek nomāts no Dojus Rental Latvija. Fendt 828 (2012) pamatā strādā ar Vicon 9 m pļaujmašīnu. Challenger MT 865 C kāpurķēžu traktors gan tika iegādāts lietots, tas veic visus augsnes apstrādes darbus. Vecais K-700 traktors un tās pašas paaudzes kāpurķēžu traktors kalpo skābbarības blietēšanai. Vēl ir arī New Holland T5.115 vieglākiem palīgdarbiem.

Lopbarības sagatavošanai ir pašgājējsmalcinātājs Claas Jaguar 850 (2012), Pöttinger Top 1252 C grābeklis (12 m), Pöttinger siena ārdītājs (8,9 m) un New Holland ruļļu prese.

Fermas ikdienas darbos tiek pielietots Kuhn Primor salmu plucinātājs – pūtējs, Teagle Tomahawk salmu smalcinātājs dziļajām guļvietām, teleskopiskie iekrāvēji JCB 541-70 un JCB 542-70, kā arī BvL piekabināmais lopbarības mikseris – izdalītājs ar diviem gliemežiem un 15 m3 tilpumu. Vēl ir Western lopu transportēšanas piekabe un Giant minitraktors barības piestumšanai un citiem fermas darbiem.

Ražu novācam ar New Holland kombainiem CX 8080 un 8.80 ar kāpurķēdēm – abiem ir 7,6 m hederi. Papildus vēl ņemam pakalpojumā vienu kombainu, lai paātrinātu procesu, jo kopā jānokuļ 1200 hektāru.

Izaudzēto nododam Latraps Saldus filiālē un transportēšanai ņemam pakalpojumu. Tāpat pakalopjumā no OtnkiMill un ArAgro jau piecus gadus ņemam šķidrmēslu iestrādi augsnē. Visās jomās pats nevari būt efektīvs, tādēļ labāk, ja to paveic uzņēmumi, kas konkrētajā darbā ir specializējušies. Arī kaļķošanu mums veic uzņēmums ArAgro – precīzi pēc lauka kartēm, kuras izveidotas pēc uzņēmuma Agricon piedāvātās programmas AgriPort.

Minerālmēslu izkliedēšanai mums ir divi nesen iegādāti, Rauch Axis H 50.2 izkliedētāji. Augu aizsardzībai saimniecībā ir divi piekabināmie smidzinātāji Amazone UX 4200 un Horsch Leeb 6000 LT ar darba platumu 24 metri. Tāpat ir Horsch sējmašīnas Pronto 6 DC ar minerālmēslu iestrādi (2015) un Focus (2019).

Augsni apstrādājam ar Köckerling Vector sešmetrīgo rugaines kultivatoru un Köckerling Rebel 8 m diskiem. Vēl ir Bednar Swift 12 m kompaktors un HE-VA Tip Roller 10 m veltņi, kā arī Kverneland seškorpusu maiņvērsējarkls. Pāsvarā izvēlamaies minimālo augsnes apsrādi, tā ka arklu sanāk izmantot arvien retāk.

Graudu un lopbarības transportēšanai ir Bergmann GTW 330 un Joskin piekabes, kā arī salmu ruļļu transportēšanas platformas. Šogad iegādājāmies jaunu Western piekabi smagām kravām, piemēram, smiltij vai grantij. Vēl ir trīsasu Āzenes universālā piekabe mēslu ārdīšanai un citiem darbiem, 20 m3 Western cisterna un pāris vecās Pim piekabes zaļbarībai.

Tehnikas parks saimniecībā ir diezgan optimāli nokomplektēts. Pakāpeniski būs jānomaina vecākie traktori un ar laiku jāgādā jauns lopbarības izdalītājs.

Laba sadarbība izveidojusies ar tehnikas dīleriem Stokker Agritech, Dojus Latvija un ArAgro. Galvenais, ko skatāmies pie tehnikas iegādes ir kvalitāte, cena un garantijas, kā arī servisa pieejamība un tā kvalitāte.

Runājot par lauksaimniecības politiku, jāteic, ka zemniekus tracina pieaugusī birokrātija līdz ar jaunās sistēmas ieviešanu – laksaimniekiem uzliek ierobežojumus izmantot savu zemi. Mūsu ierēdņi aizskrēja Eiropas noteikumiem pa priekšu pie vēl līdz galam neizveidotas sistēmas. Pateicoties zemnieku protestiem, kuros arī mēs piedalījāmies, izdevās samazināt nesamērīgās prasības. Vairāki jautājumi vēl ir procesā, taču pirmie rezultāti jau ir – iesniedzamās informācijas apjoms nav tik liels, kā sākotnēji tika prasīts. Galvenais jautājums Eiropas līmenī joprojām ir maksājumu izlīdzināšana starp dalībvalstīm un saprātīgs zaļais kurss.

PROFI LATVIJA NR.40 (2024-07)

 



gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Jūs varētu interesēt arī


Intervija

INTERVIJA AR MEŽSAIMNIEKU: Meža Enerģija SIA

INTERVIJA AR MEŽSAIMNIEKU: Meža Enerģija SIA

Par SIA Meža Enerģija pirmsākumiem un izaugsmi stāsta uzņēmu...

Intervija

Intervija ar Tukuma novada AS Dzimtene un LIS Jaunpils agronomu Mārtiņu Beikmani

Intervija ar Tukuma novada AS Dzimtene un LIS Jaunpils agronomu Mārtiņu Beikmani

Piena lopkopības uzņēmumi AS Dzimtene un LIS Jaunpils tuvāka...